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San Joaqu-n Public Employees Association

July 11, 1994

Mr. John Stroh, Manager

San Joagquin County Mosquito and Vector Control District
7759 S. Airport Way

Stockton, California 95206-3918

RE: FAMILY AND MEDICAL LEAVE POLICY
Dear John:

As I have discussed with you, I have some concerns in regards to
the Draft 2, June 14, 1994, policy #2160. As this type of policy
is clearly a negotiable item under the Meyers-Milias-Brown Act
due to it dealing with wages, hours and working conditions, I am
requesting that we hold a meet and confer session on the policy
prior to it being adopted by the San Joaquin Mosqulto Abatement
and Vector Control District Board of Directors.

At your request, so that you may have this reviewed by the
Board’s legal counsel, I have listed my major concerns below.
You will note that some of these concerns deal not only with
issues I would like to negotiate, but there is also some conflict
with SJPEA’s interpretation of the State and Federal laws which
deal with this issue and the interpretation written in your
policy. I may need to discuss more concerns than the following
when we meet over this issue as I have not discussed this policy
with my membership yet. However, I do not anticipate any
concerns which you or your negotiator would not be able to
address at the meeting without legal counsel.

1. II. DEFINITIONS

Descriptions under items B and C are not as broad as the law
allows. The following should be listed as an eligible
family member:

A. biological, adopted, and foster children under 18
B. anyone under 18 who is treated as the employee’s child

(could be the child of spouse or domestic partner or a
grandchild in the home)
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C. disabled children of any age: those who have a
physical or mental impairment that qualifies as a
disability under ADA and who require supervision or
active help in performing activities of daily living

D. anyone who treated the employee as a son or daughter
when the employee was under 18 or disabled

E. common-law husbands and wives
Excluded are:

A. domestic partners, either same sex or opposite sex not
recognized as partners: .

B. parents-in-law, grandparents, brothers and sisters
C. children over 18 who are not disabled.
The description under D(1) should be clarified as follows:

. inpatient care of at least an overnight stay in a hospital,
hospice, or other residential medical institution

2. IV. LEAVE

It is requested that Items C, D and E be removed from the
policy as they do not meet the requirements of the law. It
is our interpretation that employees may use intermittent
leave and reduced leaves in fewer hour increments than are
listed in this policy.

Also, it is our understanding that part-time employees are
entitled to the full 12 weeks of leave as long as they meet
the 12-month, 1250-hour requirement.

3. V. SUBSTITUTION OF SICK LEAVE AND VACATION

Item A, we would like to discuss the statement "all accrued
sick leave may be required to be used before unpaid leave
will be granted." This is an issue which is clearly
negotiable.

4. VI. NOTICE REQUIREMENT

"Leave based on birth, adoption or placement of a child
. shall be presumed to be a foreseeable event." While this is
true, 30 days notice of an exact date is obviously no
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always possible. It will be possible to give a due date for
a birth, however, I understand that adoptions are granted at
the last minute. Therefore, I think clarifying language
should be discussed.

VII. MEDICAL CERTIFICATION

Although the form you utilize for certification is provided
by the Federal Department of Labor, it violates provisions
included in the California Confidentiality of Medical
Information Act - California Civil Code Section 56 et. seq.
as follows:

3. Diagnosis. 1In California, an employer is limited to a
general description of the reason for the treatment,
not the complete diagnosis.

6. Regimen of treatment to be prescribed. 1In California,
it is illegal to ask the "course of treatment" which
this form alludes to in asking for the "general nature
of treatment”.

Also, Item B should be further clarified. There are
restrictions on who can perform a second or third opinion
(it cannot be from a provider "employed on a regular basis
by the employer" or the employer "may not regularly contract
with or otherwise regqularly utilize" the provider who gives
the second opinion. Also, periodic reports on the
enmployee’s status and intent to return to work can be no
more frequently than once a month.

I look forward to negotiating this issue with you as soon as
possible.

ccC:

Sincerely,

SAN JOAQUIN PUBLIC EMPLOYEES ASSOCIATION
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Marcia Mooney
Sr. Employee Relations Representative

Larry Nolin
Keith Nienhuis
Larry Fraser
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